Gisteren, zaterdag 27 maart 2021, werd afscheid genomen van Johan Raap. Johan – binnen onze vereniging ook wel Jan genoemd – overleed op 20 maart jongstleden op 87-jarige leeftijd. Johan was bijna 44 jaar lid van Stadsharmonie KVA en erelid van The Blue Band.

Kinderen, kleinkinderen, overige familieleden en (muziek)vrienden kwamen gisteren bijeen in Herinneringshuis Van Lith om Johan nog een allerlaatste keer te omringen. Omdat de coronamaatregelen het niet toestonden dat er meer dan vijftig personen bij het afscheid aanwezig waren, was het helaas niet mogelijk om als muziekvereniging een laatste wens van Johan in vervulling te doen gaan. Tijdens zijn ziekbed heeft Johan meerdere keren te kennen gegeven, dat hij pas afscheid van het leven wilde nemen, op het moment dat het weer mogelijk zou zijn dat zijn Stadsharmonie KVA op zijn uitvaart acte de presènce zou kunnen geven.

Een laatste eerbetoon

Naast de muzikanten uit het harmonieorkest, het Studieorkest, Opmaat en The Blue Band gaven ook ouders van muzikanten, oud-leden en enkele Vrienden van KVA gehoor aan de oproep van het bestuur om naar het Herinneringshuis te komen. Toen Johan door zijn kinderen en andere familieleden naar het Herinneringshuis werd geleid, werd door Stadsharmonie KVA bij de ingang een erehaag gevormd. De rouwstoet werd voorafgegaan door Blue Band-slagwerker Jack Post, die statig een bedekte trom bespeelde. Voordat men het Herdenkingshuis binnenging, werd door KVA-trompettist Henk van der Lee, als laatste eerbetoon aan Johan, op indrukwekkende wijze de taptoe gespeeld.

Dierbare herinneringen

Tijdens de afscheidsdienst stonden Johans Es-bas en het vaandel van Stadsharmonie KVA opgesteld bij de kist. Kinderen en kleinkinderen van Johan haalden herinneringen op uit het leven van hun vader en opa. Hoewel er geen live muziek ten gehore kon worden gebracht, was Stadsharmonie KVA wel twee keer te horen tijdens de dienst. Allereerst was een opname te horen van Oblivion, waarbij de hobosolo werd gespeeld door Yvette van Schaijk. De tweede KVA-bijdrage was het muziekstuk Sorry, gespeeld door Henk van der Lee op bugel. De muziekstukken werden eerder opgenomen tijdens KVA-Nieuwsjaarsconcerten en op beide opnames speelde Johan Raap zelf mee. De muziek werd, evenals de andere muziek die werd afgespeeld, vergezeld van een fotopresentatie waarin vele momenten uit het kleurrijke leven van Johan te zien waren. KVA-basklarinettist Felix Verlaar sprak tijdens de dienst enkele woorden. De dienst werd afgesloten met het twaalf minuten durende Agnus Dei uit het Requiem Op. 5 van Hector Berlioz. Dit was volgens zoon Johan ook een nadrukkelijke wens van zijn vader.

Laatste rustplaats

Na de herdenkingsdienst en de koffietafel werd Johan in besloten kring naar zijn laatste rustplaats gebracht. Daar werd hij herenigd met zijn geliefde vrouw Carla, die hem in 2005 in de dood was voorgegaan.

Het bestuur van Stadsharmonie KVA dankt iedereen die gehoor heeft kunnen geven aan het verzoek om bij het afscheid van Johan Raap aanwezig te zijn. Een bijzonder woord van dank voor Jack Post en Henk van der Lee voor hun muzikale bijdrage.

Het bestuur en de leden van Stadsharmonie KVA wensen de kinderen, kleinkinderen en overige familieleden van Johan Raap heel veel sterkte toe. Johan zal binnen onze vereniging enorm worden gemist. De betrokkenheid die hij tijdens zijn lidmaatschap heeft getoond heeft een onuitwisbare indruk nagelaten. Johan zal daarom altijd in onze herinnering blijven.