KVA’s geschiedenis

Opgericht in 1835. Hiermee is Stadsharmonie Kunstliefde Vermag Alles, ofwel KVA Oss een van de oudste muziekverenigingen van ons land. We weten dat, omdat op 19 februari 1860 een medaille werd uitgereikt aan de heer J. de Louw in verband met zijn 25-jarig jubileum. Dit betekent dat KVA op 19 februari 1835 dus al bestond!

Ambitie

Het weekblad “De Stad Oss” verscheen voor het eerst in 1883 en vanaf dat moment werd er meer bekend over KVA, omdat in dit blad de concertprogramma’s werden gepubliceerd. En dat KVA toen al ambitie had, blijkt onder andere uit een programma van begin 1920. Daar speelde KVA muziek van Wagner, Weber en Beethoven.

Traditie

Tot het uitbreken van de tweede wereldoorlog gaf KVA in de zomers twee maal per maand een openluchtconcert in de kiosk op de Heuvel. Een traditie die KVA nu weer in ere heeft hersteld met iedere zomer een paar buitenconcerten ergens in Oss. Na de tweede wereldoorlog startte KVA opnieuw met muziek maken en dat had succes. Op een Bondsconcours in Wijk en Aalburg in 1950 behaalde zij een 1e prijs met lof en promotie in de afdeling Uitmuntendheid. Dit leverde KVA ook een eremedaille van Koningin Juliana op.

Spannende tijden

Overal is wel eens wat, zo ook bij KVA. Door een meningsverschil tussen het bestuur en een aantal leden decimeerde KVA in 1964 zodanig, dat het voortbestaan van de vereniging in gevaar was. Harmonie OBK in Ravenstein had te maken met vergelijkbare problemen en men besloot te gaan samenwerken. Zeven jaar lang waren KVA en OBK samen, en het bleek dat dit een goede beslissing was geweest. De verenigingen floreerden weer, er kwamen jeugdleden bij en 1973 stond KVA weer op eigen benen en groeide nog verder uit door het opnemen van de drumband “Tiptoe”.

The beat goes on

Op 20 mei 1985 werd KVA onderscheiden met de Koninklijke Erepenning, toegekend door Koningin Beatrix. KVA vierde haar 160-jarig jubileum met een groots concert aan de Hazenakker-vijver, compleet met vuurwerk en een watershow van de Osse Brandweer. Er was al een Studieorkest, maar nu was er ook behoefte aan een orkest voor de echte beginnelingen. “Opmaat” werd geboren, tot groot plezier van de jeugdige leden. Inmiddels is in 2010 ook het 175-jarig bestaan gevierd: Met “zegen” van boven werd op de natte avond van de 29e mei 2010 een letterlijk spetterend concert gegeven, op de plek waar het ook allemaal begon: de Heuvel in Oss. KVA’s “the Beat goes on”!