KVA vindt het belangrijk om kinderen in aanraking te laten komen met het maken van muziek. Daarom gaan we regelmatig naar verschillende basisscholen in Oss om van ons te laten horen.

Windkracht 6

Sinds 2015 is KVA gaan samenwerken met verschillende basisscholen. In deze samenwerking maken we gebruik van het scholingsproject Windkracht 6. Dit is een binnen schools lesprogramma dat wordt gegeven aan kinderen van groep 5 en/of groep 6. De kinderen maken actief en uitgebreid kennis met blaasmuziek en slagwerk.
Het lesprogramma bestaat uit 4 modules die door de leerkracht worden behandeld. Bij elk onderdeel hoort een liedje. Elke module wordt afgesloten met een bezoek-les van KVA, te beginnen bij de dirigent, dan de houtblazers, vervolgens de koperblazers en tot slot de slagwerkers. Tijdens de bezoek-les mogen de kinderen alle instrumenten uitproberen.
Deze lessencyclus sluiten we af met een concert, uitgevoerd door leden van Opmaat en het Studieorkest en de schoolkinderen. Ouders, opa’s en oma’s kunnen dan horen wat de kinderen geleerd hebben.

BlazersKlas

Na afloop van de lessen van Windkracht 6, biedt KVA de mogelijkheid om gedurende een schooljaar mee te spelen bij de BlazersKlas. De kinderen die zich inschrijven, kiezen zelf een blaasinstrument uit(o.a. dwarsluit, klarinet, saxofoon of hobo of trompet, trombone, hoorn of bariton). Tijdens dit lesjaar stelt KVA kosteloos het instrument en lesmateriaal ter beschikking. KVA vraagt alleen een bescheiden bedrag aan inschrijfgeld. De muzieklessen (1 uur per week) worden gegeven in een voor de kinderen (en ouders) vertrouwde omgeving van de eigen school door een kundige en enthousiaste muziekdocent. De docent wordt tijdens de lessen ondersteund door ervaren muzikanten voor de benodigde individuele aandacht.

Muziekles

Voor de opleiding van onze leden werken we samen met De Muzelinck.
Onze coördinator opleidingen, Carina Joosten, onderhoudt contacten met de Muzelinck, leerlingen en ouders en volgt de muzikale ontwikkeling van de leerlingen. De coördinator opleidingen is het aanspreekpunt bij vragen, opmerkingen en eventuele problemen van de leerlingen.
Na een jaar les (Muzelinck of BlazersKlas) kunnen de kinderen bij het Beginnersorkest Opmaat gaan spelen. Daarnaast vervolgen ze de opleiding op de Muzelinck.
Na het behalen van het A-diploma (met een gemiddelde duur van 3 jaar), kun je in overleg met de dirigent doorstromen naar het Studieorkest. Voor het harmonieorkest is het B-niveau vereist.

Elkaar ontmoeten

Binnen KVA vinden we het belangrijk dat iedereen het goed naar zijn zin heeft en de ruimte voelt om zijn of haar mening te geven over hoe de dingen gaan binnen de vereniging. Speciaal voor onze jeugdleden houden we daarom jaarlijks de Jeugdpraat. Als vereniging halen we hier belangrijke informatie op, maar bovenal is het een hele gezellige middag die we afsluiten met lekker eten. 

Muziek maken is leuk, met elkaar muziek maken is nog veel leuker! We doen dit natuurlijk al binnen onze orkesten, maar hoe gaaf is het om in een nog veel groter jeugdorkest te spelen? Dat kan één keer per jaar tijdens de Jeugd Muziek Dag in Lith. Voor één dag wordt een jeugdorkest van wel 80 jeugdleden uit onze regio samengesteld. Een super leuke dag waar we vanuit KVA met veel plezier aan meedoen.

Onze coördinator opleidingen is Carina Joosten. Voor meer informatie neem contact op met Carina via jeugdcommisssie@kvaoss.nl of 06 – 1527 2624.