Vrijdag 25 juni heeft Stadsharmonie KVA een serenade gebracht aan Jo Linsen, die die dag zijn 86e verjaardag vierde. Jo vierde bovendien ook zijn 40-jarig jubileum bij de harmonie waarvoor hem een oorkonde en een gouden speld van de KNMO werden toegekend. Alle reden dus om hem thuis te verrassen met een muzikale hulde.

Autodidact

De vader van Jo was klarinettist bij de Boxtelse Harmonie en Jo wilde ook graag klarinet gaan spelen. Zijn vader leerde hem de eerste grepen en daarna ging Jo enkele weken op les in ’s-Hertogenbosch. Hij had weinig plezier in de lessen en stopte al snel. Met vriendjes in Boxtel zat hij in een bandje en zolang er geluid uit de instrumenten kwam, vond iedereen het al helemaal geweldig.

Toen Jo in 1972 in Heesch kwam wonen, kwam hij in contact met Felix Verlaar die net als Jo bij Organon werkte. Felix Verlaar was de dirigent van het Studieorkest van Stadsharmonie KVA. Omdat Jo toch graag bij een vereniging wilde spelen, kocht hij studieboeken van niveau A t/m D en leerde hij zichzelf klarinet spelen. Jo is dus een echte autodidact.

Hij ging bij het Studieorkest van KVA spelen en stroomde later door naar de harmonie. Tijdens zijn tijd in het Studieorkest was Jo ook de chauffeur voor de jeugdleden die vanuit Heesch naar de repetities in Oss gingen. Eind 1990 is Jo tot het bestuur toegetreden als secretaris.  Deze functie heeft hij 12,5 jaar zeer nauwkeurig en bevlogen uitgevoerd.

Hart voor de vereniging

Jo Linsen nam bij KVA niet alleen de klarinet ter hand, maar met regelmaat ook de hamer en zaag. Als er iets geklust moest worden, dan was hij altijd bereid om de handen uit de mouwen te steken.  Bovendien was hij steevast een van de leden die op maandagochtend na het jaarlijkse Nieuwjaarsconcert vroeg bij de Lievekamp stonden om het zware instrumentarium weer terug te brengen naar de repetitieruimte. Ook bij veel andere verenigingsactiviteiten was Jo, vaak samen met zijn echtgenote Henny, aanwezig.

Omdat Jo ook bij het OK-orkest van Organon speelde, kwam hij in contact met muzikanten uit verschillende landen. Hij probeerde hen gedurende hun verblijf in Nederland altijd mee te laten spelen bij KVA. Zo heeft er een muzikante uit Groningen en zelfs iemand uit Finland meegespeeld.

Helaas laat de gezondheid van Jo het laatste jaar wat te wensen over, waardoor muziek maken er voor hem voorlopig niet in. Maar desondanks blijft hij positief en zeer betrokken bij de vereniging.

Jo, van harte gefeliciteerd met jouw verjaardag en jubileum!