JO! is een Jeugd Project Orkest voor en door jongeren uit de regio Oss. JO! repeteert niet het hele jaar, maar op basis van projecten van acht tot tien weken. In die periode wordt gerepeteerd en het project wordt afgesloten met een eindconcert. Het streven is om een of twee projecten per jaar te organiseren. Momenteel staat het project in het teken van de JO! Kerst Tour.

Jeugdleden blijven binden en boeien

Veel muziekverenigingen kampen met het probleem van vergrijzing. Er wordt veel tijd gestoken in het werven van nieuwe jeugdleden. Helaas valt een deel van deze jeugdleden na verloop van tijd weer af. Vaak is dat omdat ze gaan studeren of omdat ze de muziek niet meer kunnen (of willen) combineren met andere hobby’s of bijbaantjes. Maar soms haken de jongeren af omdat ze de traditionele muziek die bij hun vereniging wordt gespeeld, om uiteenlopende redenen, niet meer zo leuk vinden. Het is jammer als de muzikanten om die reden hun lidmaatschap opzeggen, omdat er immers al veel tijd en geld in gestoken in hun muziekopleiding. Voor deze groep muzikanten wil het projectenorkest JO! een vangnet bieden.

Lidmaatschap eigen vereniging

JO! wil een aanvulling zijn op de eigen muziekvereniging van de deelnemers aan het projectorkest. Zij blijven dus lid van hun eigen vereniging en spelen daarnaast in JO!. Het projectorkest kiest de muziek die wordt gespeeld in overleg met de leden, zodat zij zich thuisvoelen bij het repertoire van het orkest. Op die manier hoop JO! de jeugdleden voldoende stimulans te bieden om ze ook met plezier te laten blijven spelen bij hun eigen vereniging. Lidmaatschap van een andere muziekvereniging is daarom ook een voorwaarde om deel te kunnen nemen aan JO!. Om de repetities van de eigen muziekvereniging niet in de weg te zitten, repeteert JO! in het weekend en wordt er rekening gehouden met de andere activiteiten van de verenigingen. De repetities duren ongeveer 2,5 uur.

JO! werkt met vrijwilligers en er wordt geput uit de bij de deelnemende verenigingen aanwezige bladmuziek. Op die manier kunnen de kosten laag worden gehouden. Zodoende hoeft aan de deelnemers slechts een kleine financiële bijdrage te worden gevraagd.

JO! Kerst Tour

Momenteel staat een Kerst Tour op de agenda. Het plan is om in de weekenden van 12/13 en 19/20 december enkele concertjes per dag te geven. Momenteel zijn de repetities vanwege de corona-maatregelen helaas weer even gestopt, maar de hoop en verwachting is, dat de die binnenkort weer mogen worden gestart.

Wil je meedoen?

Lijkt het jou leuk om mee te doen, ben je 25 jaar of jonger, lid van een andere muziekvereniging en heb je minimaal het B-diploma? Meld je dan aan via jo.projectorkest@gmail.com.

Ben je ouder dan 25 en voel je je nog jong, of heb je alleen een A-diploma? Laat dan toch van je horen, want misschien is er dan toch wel een plekje voor je te vinden in het orkest.